Android Dersleri – 5 – Button Tıklama ve Toast Kullanımı

By | 8 Haziran 2020

Android Dersleri serimizin Button Tıklama ve Toast Kullanımı dersimize hoş geldiniz. Bu dersimizde çok sık kullanacağınız Button tıklama ve toast kullanımından bahsetmeye çalışacağım. Butonlara tıklayarak işlem yapmanın 2 yolunu bu dersimizde öğrenmiş olacaksınız.

Button Tıklama Yol-1

Öncelikle tasarım kısmını yaptığımız xml dosyasında aşağıdaki işlemleri yapalım.

Button Tıklama Tasarım

Layout olarak Linearlayout kullandık. Daha önceki derslerimizden nasıl bir şey olduğunu biliyoruz. LinearLayout’umuzun önemli özelliklerinden birisi gravity. Burada center değerini vererek içinde bulunan şeylerin hepsini x ve y koordinatında ortalanmasını sağladık. Bu sebepten butonumuz ekranın tam ortasında.

Şimdi Button elemanımıza gelirsek…
en üst kısımda button’a bir id değeri vermişiz. Değerimiz ise buttonumuz
Button ile ilgili diğer özelliklere bakıldığı zaman neyin ne olduğu hemen anlaşılıyor zaten. Bizim için önemli olan id kısmıydı. Bu id sayesinde java dosyamızda bu button’a ulaşabileceğiz. Şimdi java dosyasına geçelim.

Button tıklama metodu
  1. Bu kısımda Türü Button ve ismi buttonumuz olan bir yapı oluşturduk. Buna henüz hiçbir değer vermiş değiliz.
  2. Bu alanda görüldüğü gibi bir kod satırı ile xml dosyamızdaki görsel komponent’i 1 numaralı alanda oluşturduğumuza eşitliyoruz.
  3. Bu alanda buttonumuz’u kullanarak tıklanma özelliği verdik. Biraz uzun gözükebilir ama Android Studio’nun sağladığı tamamlama özelliği sayesinde hızlıca yazılacaktır burası.
  4. Butona tıklanması halinde çalışacak olan alandır. Dersin sonralarına doğru toast kullanarak ekrana kısa bir mesaj verdirteceğiz.

Button Tıklama Yol-2

Şimdi button tıklama özelliğini kullanmanın bir diğer yolunu görelim. Xml dosyamızı aşağıdaki gibi düzenleyelim.

Button onClick özelliği

Diğer yoldan tek farkı şimdilik butonumuza

Android:onClick=”buttonumuz”

Şeklinde bir özellik eklememiz. Tabi bunu yaptığımızda bir hata alıyoruz. Bu hatanın sebebi ise buttonumuz isminde bir metodunun bulunmaması. Altılı çizili yazıya bir kez tıkladığımızda sol kısımda kırmızı bir ampul çıkacaktır. O ampule tıklayınca aşağıdaki görseldeki sonuçları göreceksiniz.

Button create method

Burada sarı ampul kısmında bizim için bir çözüm yolu sunuyor. Bize diyorki MainActivity içinde buttonumuz isminde bir metot oluşturalım. Buna tıkladığımızda java dosyasında bir metot oluşacaktır. O metodumuzu da hemen görelim.

Button tıklama metodu
  1. Xml dosyamızda sarı ampule tıklamamız halinde kendiliğinden oluşan metodumuz. Aynı zamanda button’a tıklanması halinde çalışacak olan metot.

Toast Kullanımı

Toast, ekranda kısa süreliğine mesaj göstermeye yarayan bir yapıdır. Bunun sayesinde bir işlem gerçekleşmişse kullanıcının haberinin olmasını sağlarız. Örneğin bir butona tıklandığında bu butona tıklandığını göstermek için toast kullanabiliriz.
Aşağıda olduğu gibi.

Toast kullanımı
  1. Bu mesajın nerede görüneceğini seçtiğimiz alandır.
  2. Görülecek olan mesajın ne olacağını seçtiğimiz alan. Burada istediğinizi yazabilirsiniz.
  3. Ne kadar süre ekranda kalacağını belirlediğimiz alan
  4. Görüntülemesini sağladık.

Örnek Çıktı;

Toast kullanımı – çıktı

2 thoughts on “Android Dersleri – 5 – Button Tıklama ve Toast Kullanımı

  1. Pingback: Android Dersleri - 9 - CheckBox Kullanımı ve Switch - Mr. Caracal

  2. Pingback: Android Dersleri - 35 - CardView Kullanımı - Mr. Caracal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir